Jheronimus Bosch (1450-1516) schilderde De landloper in ca. 1494. Het schilderij is te zien in het Museum Boijmans van Beuningen te Rotterdam. Op de achtergrond is een vervallen herberg annex bordeel te zien. In het boek Van vlechtwerk tot baksteen, Geschiedenis van de wanden van het boerenhuis in Nederland wordt over de constructie van het gebintwerk van deze herberg opgemerkt: “bij het schilderen van De verloren zoon zette Jeroen Bosch om redenen van compositie de linker gebintstijl, die in de onderschildering nog op de juiste plaats stond, midden op de bovendorpel van de deur, constructief gezien een onmogelijke plaats”.
Voorzichtigheid is dus geboden bij een letterlijke interpretatie van afbeeldingen op schilderijen. De beeldend kunstenaar creëert soms zijn eigen werkelijkheid. Jeroen Bosch liet zich in dit geval, door compositorische overwegingen leiden en niet door een bouwtechnisch correcte weergave.
De auteur van het boekwerk Van vlechtwerk tot baksteen, is overigens J.J. Voskuil (schrijver van o.a. de Bureau serie). Hij schreef Van vlechtwerk tot baksteen als onderzoeker bij het Meertens Instituut.
Op Detail 1 is duidelijk te zien dat de linkergebintstijl op het schilderij midden op de deurpost is geplaatst. Op Detail 2 is nog net de ondertekening te zien van de plek waar Jeroen Bosch de gebintstijl oorspronkelijk wilde plaatsen. Dit was de plek waar de gebintstijl constructietechnisch behoorde te zitten. Op detail 3 is een reconstructie gemaakt van de plek waar Bosch het gebinte, bouwtechnisch correct, oorspronkelijk had willen schilderen.
klik op de afbeelding om uit te zoomen